(be) somebody

(Be) somebody

Het afgelopen jaar ben ik me meer gaan verdiepen in racisme, constitutioneel racisme, intersectioneel feminisme, validisme, klimaatactivisme. Ook heb ik het afgelopen jaar deelgenomen aan diverse demonstraties, ontmoette ik mensen die actief zijn in de Extinction Rebellion beweging en in het activisme raakte elk deel van de tot mij genomen informatie elkaar.

Daarnaast heb ik me het afgelopen jaar al zo vaak verwonderd over het feit dat zodra vuil op straat ligt er niemand meer zich verantwoordelijk voelt voor dit vuil. Niemand pakt het meer op. En dan denk ik; ‘ik neem het mee, want iemand moet het toch doen?!?’

Ook heb ik een dochter van 5 die regelmatig theatraal kan roepen; ‘..of IEMAND haar stoel aan kan schuiven aan de tafel?!?’ zelfs als er niemand anders thuis is dan ik. Dus ik was die iemand. Ik ben iemand. Gekscherend zei ik dan dat ik dan net zo goed een t-shirt kan laten drukken met ‘iemand’ er op. Wel net zo duidelijk voor iedereen lijkt me.

Zoals elk jaar organiseert kunstenaarsinitiatief B93 een overzichtstentoonstelling om te laten zien waar we staan als initiatief en als kunstenaars afzonderlijk. Door de mogelijkheid om te exposeren ontstond ruimte om de kennis die ik opgedaan heb en mijn kunstenaarschap te combineren; Hoe kan ik mijn kunst in dienst zetten van hetgeen aan de kaak moet worden gesteld? En dan zonder het over mij als persoon of kunstenaar te laten gaan?

Ik was op zoek naar meer mensen die iemand zijn. Die verantwoordelijkheid nemen voor wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Dus pitchte ik mijn idee aan de mensen van Extinction Rebellion Enschede. Zij leken mij de aangewezen personen. Doordat zij in hun vergaderingen Engels spreken kwam goed naar voren waarom het uiteindelijk het woord ‘somebody’ moest worden en niet ‘iemand’. Het is namelijk iets dat groter is dan Nederland(s) alleen.

Zo is dus het idee ontstaan om voor deze expositie het werk ‘be somebody’ te maken (want IEMAND moet het toch doen?!? ) waarbij ik t-shirts heb gezeefdrukt met het woord ‘somebody’ er op.

Om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan hebben de mensen die mee wilden doen aan mijn werk zelf een t-shirt aangeleverd waarop ik zwarte tekst kon zeefdrukken.  Op de avond van de opening waren er 6 mensen die rondliepen met het t-shirt ‘somebody’.

Daarnaast toon ik mijn zeef waarmee ik het werk heb gedrukt in de expositie om het maakproces zichtbaar te maken. En er iets te laten zijn op het moment dat alle somebodies de expositie verlaten.

(Be) somebody

(be) somebody 
Performance
T-shirts ‘somebody’, zeefdrukraam, letters op muur.
januari 2020
Advertisement


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s